Ongedierte

Infecties en ongedierte.
Voor informatie over infectieziekten kun je terecht op de website van de GGD Limburg-Noord. Hier vind je informatie over de eikenprocessierups en de teek waar je als wandelaar mee te maken kunt krijgen.

Eikenprocessierups.
De gemeente Bergen bestrijdt intensief de (komst van de) eikenprocessierups. Helaas betekent dit niet dat de wandelroutes altijd vrij zijn van de eikenprocessierups. Na contact met de bijna onzichtbare haartjes van deze rupsen kun je last krijgen van jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen. Vooral bij droog en winderig weer moet je voorzichtig zijn en je huid beschermen tegen de brandharen.

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan. Zorg voor goede bedekking van de hals, armen en benen. Na contact met de rupsen of brandharen moet je je huid goed wassen en de ogen spoelen met water. Was ook je kleding. De klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting bieden. Bij ernstige klachten kun je je melden bij de EHBO posten.

Ziekte van Lyme.
Het kan gebeuren dat je tijdens het wandelen gebeten wordt door een teek. Teken zijn kleine spinachtige insecten en voeden zich met het bloed van de mens of het dier waarop ze zich bevinden. Teken houden zich vooral schuil in struiken, bossen en lang gras en wachten daar op een gastheer. De beet doet geen pijn en daardoor merk je in eerste instantie niets. Het is verstandig huidbedekkende kleding te dragen. Controleer elke dag je lichaam na de wandeltocht. Een beet van een teek kan namelijk de ziekte van Lyme veroorzaken met langdurig verschijnselen van chronische vermoeidheid, plotseling zeer pijnlijke gewrichten, neurologische  en hartklachten tot het gevolg.

Gebeten door een teek? Verwijder de teek meteen met en tekenverwijderpincet. Als een teek binnen 20 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting klein, maar niet uitgesloten. Meer informatie over de teken en de eerste ziekteverschijnselen lees je op de website van de Lymevereniging.